söndag 26 juli 2009

Öregrund till "Paradiset"

Gräsö

Gräsö

Strax innan vi kom till Gräddö möte vi en 55:a

Torsdag 23 juli:

Djurstens fyr på Gräsö


Efter cykeltur på Gräsö blev det en stadsrundtur i Öregrund förbi societetshuset och med besök på hembygdsgård i ett fd kaptenshem och båtmuseum.


Fredag 24 juli:

Nästa morgon startade med tankning 80 liter och vattenpåfyllning vid en sjömack söder om Öregrund. Ca 11.00 lämnade vi för gång ner i Öregrundsrännan. Vid Vässaregrund gick vi utanför Singö förbi Svartklubben fyr. Såg färjorna gå in till Grisslehamn och kom så småningom till Simnäsklubb och gick in mellan Björkö och Arholma.
Färjan till Åland

En naturhamn på västra sidan av Arholma såg lite öppen ut så vi gick vidare till Gräddö. Fick en bryggplats på västra sidan nära Cafe Kvarnudden där vi intog kvällsmat efter en kort cykeltur till byns mitt och andra sida av hamnen. Kvällen avslutades med att lyssna på Easy People, sex pojkar från byn höll rockkonsert på cafeet. Kunde avnjutas från sittbrunnen.






Gräddö
Easy People
Lördag 25 juli:

Dagen inleddes med inhandlandet av en lotskrok (inte en bojkrok, enligt Björns förslag, efter att ha sett båtgrannens losstagning och pratat med Magnus) och därefter en cykeltur längs en kustväg ner till Refsnäs fiskeläge. Här åt vi glass och köpte en tavla föreställande Söderarms fyr i Mauds hemslöjdsbutik.






Refsnäs fiskeläge
Vid 14.00 tiden lämnade vi Gräddö och gick söderut förbi Kapellskär och Furusund och in i rännan mellan Yxlan och Blidö mot en naturhamn på västra sidan av Själbottna. Liten skyddad vik. Ön är naturreservat med en bofast familj.

Söndag 26 juli:

Vidare söderut för motor i Husarörännan mot ”Paradiset” Stora Jolpan-Idholmen. Här är mycket båtar ute på söndagen och även färjorna in till Stockholm får vi trängas med. Vid 12.30 ankrar vi vid Idholmen, äter frukost och tar en gummibåtstur i den vackra skärgården Naturhamnen anses vara en av de populäraste i området.


torsdag 23 juli 2009

Mellanfjärden till Öregrund


Måndag 20 juli:

Efter att ha försökt lämna Mellanfjärden föregående dag (hög sjö och mycket vind) kom vi äntligen iväg Måndag eftermiddag kl 17.30 i regn och lätt vind. Motor först mot Kuggören, ca 15 nm, där vi inte hittade någon tillräckligt skyddad plats. Lätt grundkänning i sanden. Gick vidare mot Kråkskär istället (ytterligare ca 12 nm), där Peter och Lars tidigare i juni legat en natt. Trodde att det skulle vara fullt, men vi hade tur och fick ena sidan av pontonbryggan i den skyddade viken. Färdigförtöjd vid 23-tiden.

På andra sidan bryggan låg en Linjett 32 från Stockholm.


Tisdag 21 juli:

Promenad runt ön på morgonen.

För motor söderut kl 11.00 i sydlig lätt vind, genom den stenrika skärgården norr omGävlebukten. Direkt efter en 90 graders gir runt en röd prick gick vi rakt på ett grund i fem knops fart. Felaktigt utlagt prick enligt mitt förmenande. Inga synbara skador på båten (rejält bygge!!!!). Fortsatte därefter för segel i SV 6-8 m/s i god fart söderut med sikte på Axmar brygga vid den nedlagda Axmar bruk. Avverkad distans denna dag ca 30 nm.


Onsdag 22 juli:

Avfärd i ottan kl 06.15 för segel i den måttliga nordvästliga vinden. God fart mot Gävlebukten, där dock vinden mojnade och vi tvingades ånyo gå för motor, i kraftig dyning från sidan med rollvinklar på 20-25 grader hela tiden. Satte dock det nedtagna storseglet och skotade hem hårt vilket fick ner rullningsvinklarna.


Tråkig gång över Gävlebukten

där tråkigheten kröntes med att plottern slutade fungera. Helt död trots att jag senare konstaterade att strömtillförseln fungerade. Plottern skickades dagen därpå med post till Magnus för att få den ombesörjd. Vi fick dock en fin kryss ner mot Öregrund de sista tre timmarna, där bl. a. en Conrast 36 och en Elan 434 passerades. Första skalperna denna säsong tror jag. Båtfrekvensen norrut har ju inte varit precis hög.

Fick så småningom en fin plats i Öregrund läns bryggan med en Stockholmspärla på utsidan, 95:an Ala-ala.

Pizzamiddag på kvällen på kajkrogen.

Torsdag 23 juli:
Avslappnad dag i Öregrund och på Gräsö. Efter inhandlande av förlängningskabel i den lokala järnhandeln och rejäl frukost i båten tog vi cyklarna med färja över till Gräsö, och gjorde denna gång en längre tur runt Gräsö än den jag och Lars gjorde en månad tidigare. Återigen fin avslutning på kafe´ vid Djurstens fyr.



söndag 19 juli 2009

Härnösand till Mellanfjärden

Lördagen den 18 juli
Tidig avgång vid 06.30 för motor söderöver mot Mellanfjärden. Vi lämnar nu Norra Bottenhavet och kommer in på Södra Bottenhavet. Ostliga vindar, med hjälp av motorgång tar vi oss förbi Härnön med fyren Härnöklubb och passerar Sundsvall. Ser kanske en-två båtar. Går mellan Brämön och fastlandet och kommer vid 15.00 tiden till Mellanfjärden. Angör vid kajen söder om restaurang Mellanfjärden. Solen skiner och vi går på utställning av konsthantverk och tar sedan en cykeltur till ett idylliskt fiskeläget Hårte 5 km norrut. Hälsinglands äldsta fiskeläge med sjöbodar från 1600-talet. Några i behov av vård. På kvällen god middag på restaurangen,halstrad röding å Hälsingevis och visafton med Fredrik. Endast fyra båtar i gästhamnen.
Söndagen den 19 juli
Vid 11.00 ger vi oss iväg för att försöka komma till Kråkskär, men vänder tillbaka efter en timme vid ökande vind och vågor.
Angör samma kaj äter frukost och lyssnar på sommar. Handlar fisk i fiskaffären som är öppen även söndagar.

Bönhamn till Härnösand

Vi lämnar Bönhamn
Fredagen den 17 juli
Solen sken även på morgonen, men vinden hade ökat och vridit mot nordväst. Café Hilda reade ut överblivna mackor till frukosten. En stor farkost angjorde hamnen men gick igen. Den största som varit i hamnen enligt ortsborna. Vi lämnade kajen vid 10.20 och gick söderut förbi Högbonden och ner mot Härnösand eller Lusthamnen i en vik nordost om staden. Större delen av dagen var det soligt, halvvind ner till Storfjärden, där vi vek av mot nordväst för att titta på Högakustenbron. Vi lämnar nu världsarvsområdet och de höga kustområdena ut mot havet. Väl framme vid bron går vi åter mot sydöst och länsar ner i Sannasundet. Först seglade vi om en trevlig skuta från Kramfors, Hilda Ross. Sedan mötte vi en skärgårds 75:a kryssande norrut, S19.
Vi la till i Härnösands båtklubbs uthamn, Lustviken. Här fanns plats längs bryggan i soligt läge. För att handla ny lanterna och fixa nytt telefonkort till Peters mobil, fick det bli en snabb gummibåtstur in till Härnösand. Efter shopping och snabb titt på staden åter till uthamnen och kvällsmat i en solig fredagskväll. Flera dagar med fint väder, shorts och även solhatten kom till användning.

torsdag 16 juli 2009

Mjältön- Ulvön-Bönhamn

Torsdagen den 16 juli
Vid 09.30 lämnade vi Mjältön, svag vind och ett lätt regn. Vi styrde mot Ulvön för att handla och tanka. Eftersom Ulvöns regattan firar 100 år skall det bli många festlighetr i veckoslutet. Fullt av båtar i Ulvösundet så vi ankrar i västra delen och tar gummibåten och cyklar i land. Det går en väg längs hela kustlinjen in till Ulvöhamn. Handelsboden öppnar först kl 10.30 så vi hinner med kaffe och bulle på cafe Måsen. Strarten går för regattan. Båtarna skall runda Högbonden.
Efter bunkring lämnar vi sundet och går mot Bönhamn. Sydlig vind så det blir lite kryss. Hamnen är ganska full så vi hamnar längst ut på den norra piren. Kort promenad och sedan grillning på kajen. Det är allsång med Taube-visor på Hildas caffe.
Vädret är bra. Morgondagen ev nordvästliga vindar.

Trysunda till Mjältön




Dimman kommer
Onsdagen den 15 juli.
Efter frukost gick vi en promenad över ön till en badvik på norra sidan. Där möte vi ett par från Umeå som vi även stött på i Skagshamn. De tipsade oss om Mjältön och Baggviken, samt Bönhamn och Högbonden. U
Vid 11.00-tiden lämnade vi Trysunda för att gå mot Ulvön. Dimman kom emot oss så fort vi kommit ur hamnen. Det skall bli regatta på Ulvön till helgen så vi tänkte bara segla förbi men gick direkt till Baggviken på grund av dimman. Tre m i inseglingssundet sedan öppnade sig en lagun med skog på sluttningarna. 6-7 m s djup i bassängen men inte så djupt mot land så vi ankrar. Nu kommer solen och värmen vilket göär att dimman försvinner. Mjältön är Sveriges högsta ö (236 m) så den måste bestigas. Stigen gick genom skogsmarker med mygg och flugor men efter ett tag blev det mindre vegetation och bergstoppen nåddes efter en timma och 2,1 km. Härifrån såg man ut över Höga Kusten åt alla håll. När vi nått toppen ringer Hanna Ulvön i bakgrunden
Väl tillbaka i lagunen hade den börjat fyllas av båtar, fler än vad vi sett på två veckor.
Kvällen var solig och lagunen fylldes allt mer av båtar. Första dagen med shorts i Norrland.

Ankrad i lagunen

Skagshamn till Trysunda

Onsdagen den 13 juli
Vid insegling till Skagshamn låg en tjock dimma över havet och fastlandet. Man anade grundet (Lönngrund) nordost om infarten. Väl framme i Skagshamn lättade dimman. Vi la till vid betongkajen vid Röda Ulvens surströmmingsfabrik. forsättningen finns beskriven i tidigare inlägg.
Fiskeläget Grisslan
Tisdagen den 14 juli.
Vi lämnade Skagshamn vid 11.30 och gick mot Vågön för att titta på fiskeläget Grisslan. Här var idylliskt men lite för trångt för oss så vi gick vidare mot Trysunda. På håll såg man delar av fastlandet som ingår i Höga kusten, några gårdar med marker ner mot havet annars mest skog. Vi rundade Trysundaön och kom in i fiskeläget från sydväst. Bojarna vid gästbryggan var upptagna så vi ankrade utanför, med risk att ligga i vägen för färjan. Efter en promenad längs byvägen hittade vi till cafeet vid inloppet och fick kaffe och bagetter med Skagenröra. När färjan kom tutade hon ordentligt vid infarten.
Solen tittade fram över hamnen men dimman låg tät runtomkring. Först vid 20.00-tiden på kvällen såg vi hur vinden föste fort dimman.
Vi tog oss senare på dagen upp på utsiktsberget och sedan ner och flyttade båten längre in i viken innan nästa färja kom. Ytterligare en promenad i byn blev det fram på kvällskvisten.
Foton kommer när vi får bättre uppkoppling i Trysunda innan dimman lättat

färjan till Ulvön och Trysunda
cafeet på Trysunda
naturstig runt ön
HannaMaria i nytt läge

Bilder

Här är en länk till de bilder jag har tagit under veckan jag var med!
http://picasaweb.google.co.uk/hanna.ottosson/Norrland#

/Hanna

måndag 13 juli 2009

Ratan till Skagshamn

Lördag 11 juli:

Tankade diesel (45 l) med hjälp av hamnvakten i Ratan kl 08.30. Gick sedan för motor i lätt sydlig vind ner mot Byviken på Holmön, en distans på 10 nm. Vi gick in genom piröppningen och vände 180 grader för att lägga till mot insidan av piren, med akterända i boj. Akteränden till bojen räckte inte (klassiskt fel...). Då vi jobbade med att få ny akterända schabblade vi (Skepparen hade ej tillräcklig koll) och den första ändan gick in i propellern. Helvetes jävlar......

Motorn stannade och vi började driva mot piren. Kunde dock ta törn ovh få båten att driva ut ur hamnen. Kastade ankar på utsidan och förberedde för intagning med hjälp av gummibåten som bogserbåt. Fick så småningom förtöjt båten på plats.

Fick efter ett par telefonsamtal tag pp hamnfogden som lovade att försöka få tag på folk (dykare). Efter 20 min kom fogde och dykare, den senare utrustad med tuber och såg. Efter 10 minuter var tampen borta. 500 spänn till dykaren och lättnaden var stor.


Besökte sedan båtmuseet som låg tvärs över hamnen. Många fina allmogebåter, samtliga byggda på ön, bl.a. för att användas till sälfiske.

Vi hyrde cykel till Hanna på museet och cyklade runt ön, bl.a. spanandes efter den Björn som enligt museeförmannen sedan tre år vandrade runt på ön. Cyklade också ut och tittade på Sveriges enda (?) verksamma träfyr.

Fantastiskt (börjar bli ett slitet uttryck) vacker och idyllisk ö.

Avslutade kvällen med besök på Panget för intagande av middag.

Söndag 12 juli:


För segel in mot Umeå för att lämpa av Hanna för flyg mot Göteborg och arbete nästkommande dag. Kvar på båten Birgitta och Peter, som seglade vidare mot Norrbyskär, en sträcka på ca 25 nm. Förtöjde vid bryggan utanför världshuset. Promenad på kvällen runt det gamla sågverkssamhället.



Måndag 13 juli:

Kryss ut sydvart från Norrbyskär i ökande sydlig vind. Två rev i storen. Schackel loss i fockskotet som åtgärdades efter en stund. Sträckte ner mot Skags udde i gropig sjö och tät dimma. Tidvis något dåsig besättning. Kom så småningom, i den täta dimman, in till Skagshamn där vi förtöjde med aktern mot kaj.

Så småningom cykeltur mot Skagsudde (ca 2 km) för att titta på fyr ock fiskeläge.



fredag 10 juli 2009

Ratan dag 3

Fredag

Vi ligger fortfarande inblåsta i Ratan. I morse tog vi cyklarna in till Bygdeå för att handla mat. 1 mil åt vardera håll. Resten av dagen har vi lyssnar på Sommar och sedan läst och virkat! Det regnar fortfarande men vi hoppas på uppehåll så vi kan grilla på kajen ikväll.

torsdag 9 juli 2009

Töre till Luleå

Onsdag 1 juli:


Efter att ha rundat Sveriges nordligaste boj i Töre seglade vi söderut till Töre båtklubbs hamn på Bergön. Som vanligt ensamma i hamnen. Efter ett tag fick vi dock sällskap av en segelbåt från Härnösand. Idyllisk hamn med bastu, klubbhus och grillplatser.


Torsdag 2 juli:

För segel vid nio-tiden med kurs sydvästvart med siktet inställt på Kluntarna utanför Luleå. Läns i lätta vindar. Angjorde boj i gästhamnsviken på Kluntarna. För första gången mycket båtar vid kaj. Med gummibåt gick vi så småningom iland för promenad runt ön. Tittade bl.a. på Labyrinter.


Kvällen avslutatdes med grillmat.

Fredag 3 juli:

Efter att själv ha tagit en promenad runt de norra delarna av Kluntarna (medan Magnus och Anna sov) gick vi återigen mot öster för att besöka Brändöskär. Upptäckte också att bojen hade rivit med sig den förliga lanternan.

Flytbrygga på Brändöskär angjordes efter en lättare grundkänning. Idylliskt läge med många fina små hus.



Därefter insegling till Luleå för att hyra bil för färd mot Malå.

onsdag 8 juli 2009

Luleå - Malå - Luleå till Ratan


Lördag 4 juli:
Birgitta och Hanna tog tåget från Göteborg upp till Älvsbyn där vi blev hämtade med bil av Peter, Magnus och Anna. De hade hyrt bil i Luleå föregående kväll för att kunna besöka Peters gamla hemort Malå, där han bodde 1953-58. Från Älvsbyn körde vi till Malå via en kortis i Arvidsjaur. Vi spanade efter Björn på vägen men såg bara en ren. I Malå besökte vi Riksbyggen och Sjukstugan (där Peter bott), och åt lunch på den lokala pizzerian. I bokaffären Bjurwalls, som också var en slags fotobutik hittade vi i en låda med gamla bilder ett kort på Sven (Peters pappa). Efter lunchen åkte vi upp på Tjamstan och tittade på utsikten och Magnus hälsade på Nila-gubben. Efter Malåbesöket körde vi tallbaka mot Luleå, men gjorde ett stopp i Storforsen, där vi tittade på forsen och köpte kallrökt och torkat renkött.



Birgitta och Hanna vid Storforsen.



Magnus i Storforsen


Magnus och Nilagubben.


Peter utanför Riksbyggens hus.

Utsikt Malåudden från Tjamstan


Söndag 5 juli:
Efter sovmorgon och uppfriskande dusch tog vi en sväng till Gammelstad strax utanför Luleå. En gammal kyrkstad , Sveriges största med 408 kyrkstugor, där vi gjorde en liten promenad runt byn och åt lunch på en mysig restaurang, Kaptensgården. Tillbaka i Luleå var det dags för Anna och Magnus att ta tåget hem till Göteborg. Efter att ha tankat ca 40 liter, fortsatte vid 16-00-tiden resten av besättningen söderut tuffande för motor ned till en liten naturhamn, Mosesholmen, utanför Piteå.


Måndag 6 juli:
Efter lite segling men mest motorgång anlände vi till Furuögrund runt halv tre på eftermiddagen. Där blev det lunch med paj och våfflor med grädde till efterrätt på hamncafeet. Sedan blev det en cykeltur till megametropolen Byske, för lite inhandling av mat och ett besök i den lokala garnhandeln. Garn till mössa och handvärmare.
Vid Byskeälven

Tisdag 7 juli:

Vi lämnade Furugrund vid 11.30-tiden och var nu på väg mot Kågefjärden för att hälsa på en kamrat till Hanna. Nordostlig vind men inget regn. Vi la till vid Näsudden, Kåge Båtklubs hamn och handlade bensin till gummibåten. Klädda i regnställ tog vi sedan gummibåten till en strand på nordsidan av Kågefjärden där Markuz föräldrar har sitt sommarhus. Här möttes vi på stranden av Markuz, mellan Bodudden och Pålstrandudden. En röd stuga syntes mellan björkarna en bit upp på stranden. Vi bjöds på kaffe och nybakad kaka och en trevlig samvaro. Vi besiktigade den nybyggda bastun med utsikt över fjärden, brasan var igång. Tack för att vi fick komma.


Vid kaffebordet hos familjen Lindgren


Kvällen tillbringades ombord med middag och tv-tittande.


Onsdag 8 juli:

Avgång 06.25 med sikte på att komma till Ratan. Prognoser för mycket regn och vindstyrkor över 10 m/s kommande dag. Vi avser ta oss till en skyddad hamn för tordagen. Möte mellan varm och kall luft ger upphov till regn och blåst. Vi klarade oss från regnet och hade nordsostlig vind hela dagen. Olof ringde från Orkney där det var varmare än här. Vi har ca 15 grader.


Vid 16.00-tiden närmade vi oss Ratan och såg den karaktäristiska rödvita fyrbåken på långt håll. Det fanns plats vid bryggan i sundet mellan Rataskäret och fastlandet. Vi la till och gick en promenad upp till den gamla Tullboden som nu är värdshus. Efter middag i båten tog vi kaffe och glass på värdshuset. Kvällen var fin med sol längs sundet.


Torsdag 9 juli:
Det verkar inte som det stora regnet faller över oss, men vinden har ökat i styrka. Vi blir liggande i Ratan minst ett dygn. Efter en god frukost ror vi över till Rataskäret och går en naturstig runt ön, som är naturreservat. Under 1700-talet var detta en viktig hamn för Västerbotten. Här fanns tull och lots. 1809 stod här Sveriges sista krig med Ryssland, och Sverige förlorade Finland.
Vy mot Ratan och kajen
Vid grunden för tullboden
Vy mot Bottenhavet

Fyren, båken och lotsutkiken